Eric Linsen

Een nieuw schooljaar betekent ook dit jaar weer enkele nieuwe vrijwilligers. Eric Linsen is een van hen. Hij vervangt zijn voormalige leerkracht Alex Gybels van de cursus creatief tekenen, die een sabbatjaar neemt. We stellen hem even aan je voor.

"Al zowat mijn hele leven ondersteun en coach ik anderen. Zelf ben ik een autodidact, die dus goed kan begrijpen hoe de ervaringen en feedback van anderen je motiveren en laten groeien. In het Doppahuis ontmoette ik gelijkgestemden die aan ‘formele’ of klassieke tekenlessen geen boodschap hebben of die meer gebaat zijn bij workshops of een atelierwerking.
 Ik heb ongeveer een half jaar zelf les gevolgd bij Alex. Het is nu eerste keer dat ik zelf les ga geven in het Doppahuis maar niet mijn vuurdoop voor een klas. Ik gaf eerder al bedrijfsopleidingen en gastcolleges."
 
"Het mooiste moment in mijn ‘tekencarrière’ waren mijn eerste betaalde opdrachten: een portret van een hondje en een van een prachtige vrouw. Andere hobby’s buiten het tekenen (ik beschouw het tekenen nog steeds een hobby) zijn lezen, koken - ik was enkele jaren kok in bijberoep - muziek luisteren, gezelschapspelen met vrienden..."

"Momenteel volg ik nog geen andere lessen in het Doppahuis, maar de cursus filosofische gesprekken lijkt me wel interessant en hoewel ik reeds 35 jaar actief ben in IT zouden bepaalde lessen op dat gebied ook wel interessant kunnen zijn om te volgen of misschien wel om te geven?"

Jacqueline Nouwen

Jacqueline Nouwen kreeg de vrijwilligerskriebel te pakken toen ze les volgde in het Doppahuis. Nu geeft ze zelf met veel enthousiasme de lessen 'Experimentele aquarel' en 'Bloemschikken'.

Vanaf september 2024 alleen nog bloemschikken op dinsdagvoormiddag en -namiddag. 

“Ongeveer zes jaar geleden schreef ik me in om Spaans te leren. Ik was net op pensioen als lector beeldopvoeding. Annelies, de directrice, vroeg me of ik geen schilderen en aquarel wou geven. Bloemschikken is erbij gekomen als vervangingsopdracht toen een vrijwilliger ziek viel maar dat doe ik nu nog steeds en met veel plezier."

"Ik sta graag voor de klas omdat ik mijn passie door kan geven en omwille van de gezellige groepen en de vriendschappen die er ontstaan. De momenten dat we als groep onze werkjes tentoonstellen in de ontmoetingsruimte met een glaasje cava erbij, zijn het mooist.”

 

Liliane Cleenders

Liliane leert je de geheimen van het kantklossen. Ze raakte als twintigjarige via een kennis gepassioneerd door deze eeuwenoude ambacht.

"In 1987 leerde ik het Doppahuis kennen. Ik was pas verhuisd naar Hasselt en was werkloos. Ik zocht en vond een cursus kantklossen in het Doppahuis. Na drie jaar stopte de toenmalige leerkracht. Het duurde uiteindelijk tot 2011, na een driejarige docentenopleiding, voor ik me helemaal klaar voelde om de lessen te leiden. Ik doe het op mijn eigen, gedreven manier. Zelfstandig leren werken vind ik zeer belangrijk. Ik zeg altijd dat ik geen 10 jaar lang hetzelfde wil komen vertellen maar dat ik de cursisten een basis wil geven waarmee ze zelf creatief verder kunnen."

"Er wordt veel gelachen in het Doppahuis maar soms ook een traantje gelaten. We zijn op de eerste plaats een sociaal huis, waar iedereen zijn hart mag luchten. Je leert er mensen kennen en waardering krijgen voor ieders talenten, groot of klein. Naast kantklossen volgde ik af en toe volgde ik enkele taalcursussen en dat beviel me telkens weer. De gemoedelijkheid, de warmte onder de cursisten, gelijke behandeling van iedereen die aanklopte… Wat wil je nog meer? Ik geef nu als leerkracht graag terug wat ik ooit allemaal gekregen heb in het Doppahuis."

 

 

Rita Schraepen

Hey, wie is die frisse verschijning in het geel? Dat is Rita Schraepen met haar derdejaars Spaans. “Ik geef heel graag les in het Doppahuis omdat er zo'n leuke sfeer hangt en iedereen is er goedgezind. Elke avond is een beleving! Ook onze jaarlijkse uitstappen met alle vrijwilligers zijn zeer mooie momenten waar ik leuke herinneringen aan over hou."

"Ik begon ongeveer 12 jaar geleden met lesgeven dankzij André Bron. Hij woont niet ver van mij en hij vertelde me dat ze lesgevers Spaans zochten. Niet lang daarna gaf ik mijn eerste cursus ' Proeven van het Spaans '; een korte reeks van 5 lessen aan het einde van het schooljaar. Omdat dit goed meeviel, gaf ik vanaf september 1 avond per week les. Ondertussen zijn dit 2 avonden per week geworden."

"Soms is het niet makkelijk omdat ik lesgeven combineer met full-time werken en de zorg voor mijn gezin. Maar ik word gesteund door mijn man en twee zonen. Zij weten dat dit ‘mijne dada is’. Ik vind het leuk om thuis mijn lessen voor te bereiden en taalspelletjes te bedenken. Wanneer ik op pensioen ben ga ik misschien zelf lessen volgen in het Doppahuis, maar voorlopig heb ik mijn handen vol.”

Josiane Claesen

Het Doppahuis mag dagelijks rekenen op de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Josiane Claesen. Ze woont samen met haar man Rudi en hun twee poezen in Houthalen. Ze delen een passie voor astronomie.

In 2005 kreeg Josiane een arbeidsongeval waardoor ze haar droomjob in de Cosmodrome in Genk moest opgeven. Haar slechte knie liet het niet meer toe om rondleidingen en shows te geven. Ze liep thuis tegen de muren op en ging op zoek naar een zinvolle bezigheid.

Ze hoorde van kennissen dat het Doppahuis steeds op zoek is naar lesgevers. Op een dag in 2008 trok ze haar stoute schoenen aan en stapte ze het Doppahuis binnen. Ze vroeg aan directrice Annelies of ze een cursus sterrenkunde mocht geven en dat kon!

Omdat Josiane informatica had gestudeerd, vroeg Annelies haar om te helpen op het secretariaat. Sindsdien helpt ze met de boekhouding, de administratie en de website. Nu het Doppahuis gesloten is werkt ze gewoon verder van thuis uit.

Josiane volgde zelf ook enkele cursussen in het Doppahuis: schilderen, ukelele, zingen, noten lezen, Frans... Ook de zanggroep kan rekenen op haar steun. Ze staat in voor de organisatie en zingt zelf ook mee.

Het Doppahuis heeft haar in het hart gesloten en omgekeerd. Zoals ze het zo mooi verwoordt: 'Ik vind het Doppahuis een geweldig en waardevol initiatief en we moeten er met zijn allen voor zorgen dat onze favoriete ontmoetingsplaats deze crisis overleeft, zodat we opnieuw samen kunnen lachen en leren!'

We zijn Josiane en alle andere vrijwilligers dankbaar voor hun harde werk en hopen snel weer samen te kunnen komen in het Doppahuis!

 

Jean Pierre Derwael

Kennen jullie Jean Pierre Derwael al? Of doet de naam Pirre misschien een belletje rinkelen? Deze creatieve zeventiger uit Kortessem geeft sinds 12 jaar les in schildertechnieken in het Doppahuis.

“Ik heb altijd met veel plezier geschilderd en deel mijn passie ook graag met anderen. Ik geef al 30 jaar schilderles in het buurthuis Vlierhof in Kortessem en toen ik met pensioen ging werd me gevraagd om in het Doppahuis te beginnen. Aanvankelijk gaf ik alleen aquarel maar intussen zijn we ook bezig met andere technieken zoals acryl en olieverf.

Op donderdag zijn we altijd met een vaste groep die met de jaren gegroeid is en echte vrienden zijn geworden. Sinds vier jaar volg ik zelf ook keramiek in het Doppahuis bij Willy. Dat is ook een heel toffe groep!”

In 2010 werd Jean Pierre in zijn woonplaats tijdens de Dag van de Vrijwilliger uitgeroepen tot laureaat van de gemeentelijke cultuurprijs. Willy Claes, toenmalig schepen van Cultuur, omschreef hem als volgt: "Jean Pierre is een cultuurmens in hart en nieren en een bijzonder creatieve ziel, die blijft zoeken naar nieuwe uitdagingen."

Wil je ook met verf en penseel aan de slag? Pirre leert je er in zijn lessen alles over. Een overzicht kan je via onderstaande link terugvinden. 

https://www.doppahuis.be/cursussenworksh…/…/aquarel-en-acryl

Gertie Debacker

Kennen jullie Gertie al? Ze geeft al bijna 20 jaar de lessen ‘Patchwork, Quilten & Applicatie’ in het Doppahuis. Ze begon als cursiste Engels maar liet zich al gauw overhalen om zelf voor de klas te staan.

“Na mijn scheiding ging ik op een mooie dag iets drinken met een vriendin. Lekker buiten in de zon, het terrasje zat vol. Er kwam een koppel bij ons zitten en we raakten aan de praat. Na een tijdje keek mevrouw op haar uurwerk en riep: “Oei, te laat voor de opendeurdag van het Doppahuis.” We hadden geen idee wat het Doppahuis was en vroegen om uitleg. Amper een week later was ik ingeschreven voor de cursus Engels.

Toen Annelies (de directrice) na een tijdje vernam dat ik als hobby quilts maak uit lapjes stof, overtuigde ze me om zelf een proefles te geven. Dat was in 2001. Vilten heb ik ook een tijdje gegeven.

Ik geef graag les in het Doppahuis omwille van de sociale contacten en omdat ik er mijn passie voor patchwork kan overbrengen op de cursisten.
Een van de leukste herinneringen is het groepswerk dat we gemaakt hebben met al onze gezichten op een lapje. Dat was een hoop werk maar het resultaat was prachtig!"

Wil je je net als Gertie laten meevoeren op het enthousiasme van je mede-vrijwilligers en cursisten? Word dan ook vrijwilliger in het Doppahuis. Je kan steeds vrijblijvend contact opnemen via 011/25 03 87 of info [at] doppahuis [dot] be.

 

 

 

Marc Vanherck

Omdat we jullie graag een kijkje geven achter de schermen van het Doppahuis geven we het woord aan onze vrijwilligers. Deze week is Marc Vanherck aan de beurt. Hij geeft al jaren gitaarles en doet dit samen met Fred die vorige week in de schijnwerpers stond.

"Toen ik op pensioen ging had ik plots niets om handen. Na enkele weken had ik er genoeg van en ging ik op zoek naar een zinvolle tijdsinvulling. Via een vriendin van mijn vrouw vernam ik dat het Doppahuis een gitaarleraar zocht om Fred te assisteren. Het klikte meteen tussen ons. Ik geef graag les omwille van de diverse mensen die je ontmoet. De sfeer in het Doppahuis is heel gemoedelijk en de leerling-gitaristen zijn heel enthousiast. Het is een open plek waar je graag naar toe gaat en waar het leuk vertoeven is. Voor mij zijn enkele van de mooiste momenten de optredens van de cursisten in het Crutzenhof en in Café De Loemperik. De cursisten kregen er de kans om hun kunnen te laten zien en horen aan een breed publiek. Zelf zou ik graag Italiaanse les volgen in het Doppahuis maar door mijn drukke agenda als leraar en als helft van het muzikale duo Two4You heb ik weinig tijd. Ik hou het dus op lesgeven. Dit doe ik nu al 6 jaar met evenveel enthousiasme.

Wil je je net als Marc laten meevoeren op het enthousiasme van je mede-vrijwilligers en cursisten? Word dan ook vrijwilliger in het Doppahuis. Je kan steeds vrijblijvend contact opnemen via 011/25 03 87 of anneliesinfo [at] doppahuis [dot] be (@doppahuis.be)

Geprikkeld om les te krijgen van Fred en Marc? Ook dat kan! Vanaf september starten de nieuwe lessen gitaar. Hou onze website in de gaten voor de startdata. https://www.doppahuis.be/cursussenworkshops/muziek/gitaar

Fred Briers

Kennen jullie ons muzikaal duo Fred en Marc al? Deze sympathieke gitaristen geven al jaren les in het Doppahuis en hanteren een persoonlijke lesstijl. Eerst laten we Fred Briers aan het woord.

"Toen ik in 2010 Franse les volgde in het Doppahuis viel het me op dat er geen muziekcursussen gegeven werden. Ik besloot actie te ondernemen en vanaf 2011 geef ik de opleiding gitaar. Ik doe dit vooral graag omwille van de sociale contacten met de andere vrijwilligers en de cursisten. Dit contact is voor mij de motivatie om les te blijven geven. Een van mijn leukste herinneringen was toen we in 2013 een muziekavond organiseerde voor 150 toeschouwers! Het was een zeer geslaagde en gezellige avond."

Wil je je net als Fred laten meevoeren op het enthousiasme van je mede-vrijwilligers en cursisten? Word dan ook vrijwilliger in het Doppahuis. Je kan steeds vrijblijvend contact opnemen via 011/25 03 87 of info [at] doppahuis [dot] be.

Geprikkeld om les te krijgen van Fred en Marc? Ook dat kan! Vanaf september starten de nieuwe lessen gitaar. Hou onze website in de gaten voor de startdata. https://www.doppahuis.be/cursussenworkshops/muziek/gitaar

Facebook_link

Inhoud syndiceren