Guy Gybels

Kennen jullie Guy Gybels al?

Hij is een van de leden van de raad van bestuur en de algemene raad achter het Doppahuis. Hij zorgt er dus voor dat de juiste beslissingen gemaakt worden. We laten hem aan het woord.

"Onze kinderen wilden vroeger altijd naar Spanje op reis gaan. Omdat er toen nog niet zoveel Engels gesproken werd besloot ik lessen Spaans te volgen. Zo ben ik in 2005 in het Doppahuis beland. Dankzij Annelies, de directrice, ben ik deel gaan uitmaken van de raad."

"Mooie momenten voor mij zijn wanneer de vrijwilligers als groep een uitstap maken en elkaar zo beter leren kennen. Niet alleen de raad en vrijwilligers komen goed overeen, maar ook onder de cursisten valt het me op dat er een grote eensgezindheid heerst. Zelf volg ik ook al jaren Frans. Vroeger sprak ik de taal veel meer dan nu en ik wil door het volgen van deze lessen mijn kennis onderhouden. Ook dat kan in het Doppahuis!"

 

 

Liliane Cleenders

Liliane leert je de geheimen van het kantklossen. Ze raakte als twintigjarige via een kennis gepassioneerd door deze eeuwenoude ambacht.

"In 1987 leerde ik het Doppahuis kennen. Ik was pas verhuisd naar Hasselt en was werkloos. Ik zocht en vond een cursus kantklossen in het Doppahuis. Na drie jaar stopte de toenmalige leerkracht. Het duurde uiteindelijk tot 2011, na een driejarige docentenopleiding, voor ik me helemaal klaar voelde om de lessen te leiden. Ik doe het op mijn eigen, gedreven manier. Zelfstandig leren werken vind ik zeer belangrijk. Ik zeg altijd dat ik geen 10 jaar lang hetzelfde wil komen vertellen maar dat ik de cursisten een basis wil geven waarmee ze zelf creatief verder kunnen."

"Er wordt veel gelachen in het Doppahuis maar soms ook een traantje gelaten. We zijn op de eerste plaats een sociaal huis, waar iedereen zijn hart mag luchten. Je leert er mensen kennen en waardering krijgen voor ieders talenten, groot of klein. Naast kantklossen volgde ik af en toe volgde ik enkele taalcursussen en dat beviel me telkens weer. De gemoedelijkheid, de warmte onder de cursisten, gelijke behandeling van iedereen die aanklopte… Wat wil je nog meer? Ik geef nu als leerkracht graag terug wat ik ooit allemaal gekregen heb in het Doppahuis."

 

 

Roger Steegmans

Sinds 2011 is Roger Steegmans leerkracht Spaans – of begeleider zoals hij het zelf noemt – in het Doppahuis.
Hij kreeg de microbe te pakken dankzij Pierre, bij wie hij zelf eerst Spaanse les volgde.

“Ik was 38 jaar lang onderwijzer in de lagere school van Zwartberg, in Genk. Na mijn pensioen in 2008 schreef ik
me in voor de Spaanse les in het Doppahuis. Waarom ik voor deze taal koos weet ik eigenlijk niet meer. Ik kende wel
al een beetje Italiaans en ook in het Frans trok ik goed mijn plan. We houden wel erg van Spanje als vakantieland, vandaar misschien.

Ik kwam terecht in de groep van Pierre, die een fantastische leerkracht bleek. Ik noem hem wel eens ‘el profesor entre los profesores’. Na enkele jaren les kreeg ik de vraag of ik zelf niet voor de klas wou staan. Ik ging akkoord en mocht het eerste jaar wou begeleiden. Dat lukte... dankzij de ondersteuning van mijn mentor Pierre. Dit jaar begeleid ik een eerste, tweede, derde en vierde jaar.

Ik geniet enorm van de eerste ‘conversaciones’ van de beginnelingen, de rollenspelen in het tweede jaar, de sprookjes in het derde, van de verhalen ‘verdad o mentira’ (waarheid of leugen) in het vierde jaar... Je merkt dat ik liever de term ‘een groep begeleiden’ gebruik dan ‘les geven’. Ik hecht immers minstens evenveel belang aan het groepsgebeuren als aan de kennisoverdracht.”

Rita Schraepen

Hey, wie is die frisse verschijning in het geel? Dat is Rita Schraepen met haar derdejaars Spaans. “Ik geef heel graag les in het Doppahuis omdat er zo'n leuke sfeer hangt en iedereen is er goedgezind. Elke avond is een beleving! Ook onze jaarlijkse uitstappen met alle vrijwilligers zijn zeer mooie momenten waar ik leuke herinneringen aan over hou."

"Ik begon ongeveer 12 jaar geleden met lesgeven dankzij André Bron. Hij woont niet ver van mij en hij vertelde me dat ze lesgevers Spaans zochten. Niet lang daarna gaf ik mijn eerste cursus ' Proeven van het Spaans '; een korte reeks van 5 lessen aan het einde van het schooljaar. Omdat dit goed meeviel, gaf ik vanaf september 1 avond per week les. Ondertussen zijn dit 2 avonden per week geworden."

"Soms is het niet makkelijk omdat ik lesgeven combineer met full-time werken en de zorg voor mijn gezin. Maar ik word gesteund door mijn man en twee zonen. Zij weten dat dit ‘mijne dada is’. Ik vind het leuk om thuis mijn lessen voor te bereiden en taalspelletjes te bedenken. Wanneer ik op pensioen ben ga ik misschien zelf lessen volgen in het Doppahuis, maar voorlopig heb ik mijn handen vol.”

Josiane Claesen

Het Doppahuis mag dagelijks rekenen op de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Josiane Claesen. Ze woont samen met haar man Rudi en hun twee poezen in Houthalen. Ze delen een passie voor astronomie.

In 2005 kreeg Josiane een arbeidsongeval waardoor ze haar droomjob in de Cosmodrome in Genk moest opgeven. Haar slechte knie liet het niet meer toe om rondleidingen en shows te geven. Ze liep thuis tegen de muren op en ging op zoek naar een zinvolle bezigheid.

Ze hoorde van kennissen dat het Doppahuis steeds op zoek is naar lesgevers. Op een dag in 2008 trok ze haar stoute schoenen aan en stapte ze het Doppahuis binnen. Ze vroeg aan directrice Annelies of ze een cursus sterrenkunde mocht geven en dat kon!

Omdat Josiane informatica had gestudeerd, vroeg Annelies haar om te helpen op het secretariaat. Sindsdien helpt ze met de boekhouding, de administratie en de website. Nu het Doppahuis gesloten is werkt ze gewoon verder van thuis uit.

Josiane volgde zelf ook enkele cursussen in het Doppahuis: schilderen, ukelele, zingen, noten lezen, Frans... Ook de zanggroep kan rekenen op haar steun. Ze staat in voor de organisatie en zingt zelf ook mee.

Het Doppahuis heeft haar in het hart gesloten en omgekeerd. Zoals ze het zo mooi verwoordt: 'Ik vind het Doppahuis een geweldig en waardevol initiatief en we moeten er met zijn allen voor zorgen dat onze favoriete ontmoetingsplaats deze crisis overleeft, zodat we opnieuw samen kunnen lachen en leren!'

We zijn Josiane en alle andere vrijwilligers dankbaar voor hun harde werk en hopen snel weer samen te kunnen komen in het Doppahuis!

 

Naira Tomiello

Naira Tomiello was in een vorig leven professor in haar vaderland Brazilië. Nu woont ze in België en geeft ze Portugese les in het Doppahuis.

“Ik ben afkomstig van Florianópolis, een eiland in het zuiden van Brazilië. In 2013 nam ik deel aan een uitwisselingsprogramma tussen de Belgische en de Braziliaanse regering. Ik presenteerde een internationale studie over transgene voedingsmiddelen aan de universiteit van Luik.

Op een dag, toen ik met de trein van Brussel naar Leuven reisde, raakte ik aan de praat met Eddy, een Belgische man. Het klikte meteen en toen ik terug naar Brazilië ging bleven we in contact. In 2014 kwam Eddy me bezoeken in Florianópolis. In 2016 trouwden we in België en sindsdien woon ik hier. Eerst in de Ardennen en sinds begin dit jaar in Hasselt.

Toen ik pas in België woonde wou ik me beter integreren. Dat was niet evident omdat ik geen Nederlands sprak. Ik trok mijn stoute schoenen aan en schreef me in voor de cursus ‘zelf kleren maken’, hoewel ik nog nooit genaaid had. Ik werd heel hartelijk ontvangen door de leerkracht en medeleerlingen en volg de lessen nog steeds.

Na een tijdje kreeg ik de vraag om de cursus Portugees in het Doppahuis nieuw leven in te blazen. Daar moest ik niet lang over nadenken. De dynamiek van de klassen laat veel interactie toe en de uiteenlopende motivaties van de studenten zijn verrijkend. Zo zijn er die om professionele redenen Portugees willen leren, anderen uit toeristische motieven, nog anderen hebben roots in Portugal of hebben gewoon een passie voor vreemde talen.

De lessen Portugees in het Doppahuis eindigden dit schooljaar begin mei. Mijn groep kon er niet genoeg van krijgen en daarom kwamen we nog een paar keer samen op café voor een informeel vervolg. Tijdens de laatste samenkomst werden we aangesproken door een man die ons bezig had gehoord. Hij zei in perfect Portugees: 'De Portugese taal is de mooiste taal ter wereld!' We konden het alleen maar eens zijn.”

Jean Pierre Derwael

Kennen jullie Jean Pierre Derwael al? Of doet de naam Pirre misschien een belletje rinkelen? Deze creatieve zeventiger uit Kortessem geeft sinds 12 jaar les in schildertechnieken in het Doppahuis.

“Ik heb altijd met veel plezier geschilderd en deel mijn passie ook graag met anderen. Ik geef al 30 jaar schilderles in het buurthuis Vlierhof in Kortessem en toen ik met pensioen ging werd me gevraagd om in het Doppahuis te beginnen. Aanvankelijk gaf ik alleen aquarel maar intussen zijn we ook bezig met andere technieken zoals acryl en olieverf.

Op donderdag zijn we altijd met een vaste groep die met de jaren gegroeid is en echte vrienden zijn geworden. Sinds vier jaar volg ik zelf ook keramiek in het Doppahuis bij Willy. Dat is ook een heel toffe groep!”

In 2010 werd Jean Pierre in zijn woonplaats tijdens de Dag van de Vrijwilliger uitgeroepen tot laureaat van de gemeentelijke cultuurprijs. Willy Claes, toenmalig schepen van Cultuur, omschreef hem als volgt: "Jean Pierre is een cultuurmens in hart en nieren en een bijzonder creatieve ziel, die blijft zoeken naar nieuwe uitdagingen."

Wil je ook met verf en penseel aan de slag? Pirre leert je er in zijn lessen alles over. Een overzicht kan je via onderstaande link terugvinden. 

https://www.doppahuis.be/cursussenworksh…/…/aquarel-en-acryl

Gertie Debacker

Kennen jullie Gertie al? Ze geeft al bijna 20 jaar de lessen ‘Patchwork, Quilten & Applicatie’ in het Doppahuis. Ze begon als cursiste Engels maar liet zich al gauw overhalen om zelf voor de klas te staan.

“Na mijn scheiding ging ik op een mooie dag iets drinken met een vriendin. Lekker buiten in de zon, het terrasje zat vol. Er kwam een koppel bij ons zitten en we raakten aan de praat. Na een tijdje keek mevrouw op haar uurwerk en riep: “Oei, te laat voor de opendeurdag van het Doppahuis.” We hadden geen idee wat het Doppahuis was en vroegen om uitleg. Amper een week later was ik ingeschreven voor de cursus Engels.

Toen Annelies (de directrice) na een tijdje vernam dat ik als hobby quilts maak uit lapjes stof, overtuigde ze me om zelf een proefles te geven. Dat was in 2001. Vilten heb ik ook een tijdje gegeven.

Ik geef graag les in het Doppahuis omwille van de sociale contacten en omdat ik er mijn passie voor patchwork kan overbrengen op de cursisten.
Een van de leukste herinneringen is het groepswerk dat we gemaakt hebben met al onze gezichten op een lapje. Dat was een hoop werk maar het resultaat was prachtig!"

Wil je je net als Gertie laten meevoeren op het enthousiasme van je mede-vrijwilligers en cursisten? Word dan ook vrijwilliger in het Doppahuis. Je kan steeds vrijblijvend contact opnemen via 011/25 03 87 of info [at] doppahuis [dot] be.

Wil je graag leren quilten? In januari - februari starten de nieuwe lessen. Info over de opleiding en de lesdata vind je op onze website: https://www.doppahuis.be/…/cre…/patchwork-quilten-applicatie

 

 

Facebook_link

Inhoud syndiceren
Comments