Naira Tomiello

Naira Tomiello was in een vorig leven professor in haar vaderland Brazilië. Nu woont ze in België en geeft ze Portugese les in het Doppahuis.

“Ik ben afkomstig van Florianópolis, een eiland in het zuiden van Brazilië. In 2013 nam ik deel aan een uitwisselingsprogramma tussen de Belgische en de Braziliaanse regering. Ik presenteerde een internationale studie over transgene voedingsmiddelen aan de universiteit van Luik.

Op een dag, toen ik met de trein van Brussel naar Leuven reisde, raakte ik aan de praat met Eddy, een Belgische man. Het klikte meteen en toen ik terug naar Brazilië ging bleven we in contact. In 2014 kwam Eddy me bezoeken in Florianópolis. In 2016 trouwden we in België en sindsdien woon ik hier. Eerst in de Ardennen en sinds begin dit jaar in Hasselt.

Toen ik pas in België woonde wou ik me beter integreren. Dat was niet evident omdat ik geen Nederlands sprak. Ik trok mijn stoute schoenen aan en schreef me in voor de cursus ‘zelf kleren maken’, hoewel ik nog nooit genaaid had. Ik werd heel hartelijk ontvangen door de leerkracht en medeleerlingen en volg de lessen nog steeds.

Na een tijdje kreeg ik de vraag om de cursus Portugees in het Doppahuis nieuw leven in te blazen. Daar moest ik niet lang over nadenken. De dynamiek van de klassen laat veel interactie toe en de uiteenlopende motivaties van de studenten zijn verrijkend. Zo zijn er die om professionele redenen Portugees willen leren, anderen uit toeristische motieven, nog anderen hebben roots in Portugal of hebben gewoon een passie voor vreemde talen.

De lessen Portugees in het Doppahuis eindigden dit schooljaar begin mei. Mijn groep kon er niet genoeg van krijgen en daarom kwamen we nog een paar keer samen op café voor een informeel vervolg. Tijdens de laatste samenkomst werden we aangesproken door een man die ons bezig had gehoord. Hij zei in perfect Portugees: 'De Portugese taal is de mooiste taal ter wereld!' We konden het alleen maar eens zijn.”

Facebook_link

Comments